Kuchnia w??oska
CIASTO
200 g mÄ?ki pszennej
1 jajko
6 ??y??ek letniej wody
FARSZ
300 g bia??ej ryby, odfiletowanej i ugotowanej
150 g ??wie??ych zi???? (bazylia, oregano, natka pietruszki itp.)
150 g og??recznika lekarskiego
50 g twaro??ku ricotta
30 g tartego parmezanu
1 jajko
s??l |
Na stolnicÄ? wysypaÄ? mÄ?kÄ?, zrobiÄ? w niej do??ek i dodaÄ? jajko, wodÄ? i szczyptÄ? soli. Na poczÄ?tku mieszaÄ? sk??adniki widelcem, potem wyrabiaÄ? ciasto rÄ?kami. Gdy ciasto bÄ?dzie jednolite i g??adkie, przykryÄ? je wilgotnÄ? ??ciereczkÄ? i odstawiÄ? na godzinÄ?. Warzywa i og??recznik oczy??ciÄ?, dok??adnie umyÄ?, po czym w??o??yÄ? do garnka z ma??Ä? ilo??ciÄ? wody i gotowaÄ? 4 minuty. NastÄ?pnie warzywa odcedziÄ?, wycisnÄ?Ä? i drobno posiekaÄ?. W??o??yÄ? rybÄ? do mo??dzierza i t??uczkiem rozdrobniÄ? jÄ? na papkÄ?. W glinianym naczyniu po??Ä?czyÄ? wszystkie sk??adniki: warzywa, rybÄ?, twaro??ek, utarty ser, drugie jajko i szczyptÄ? soli; wymieszaÄ? je dok??adnie i rozgnie??Ä? widelcem, aby powsta??a sprÄ???ysta masa. Ciasto cienko rozwa??kowaÄ? i pociÄ?Ä? rade??kiem na prostokÄ?ty wielko??ci 4 cm x 5 cm. Na ??rodku ka??dego prostokÄ?ta po??o??yÄ? kuleczkÄ? z farszu, nastÄ?pnie ka??dy piero??ek z??o??yÄ? na p???? ? najpierw zlepiÄ? kr??tsze boki, po czym lekko sp??aszczyÄ? znajdujÄ?cÄ? siÄ? w ??rodku kuleczkÄ? z farszu i dopiero wtedy zlepiÄ? d??u??sze boki. GotowaÄ? w du??ej ilo??ci osolonej wody oko??o 4 minut. PodawaÄ? z rybnym rago??t, sosem grzybowym lub sosem z karczoch??w.
|