Kuchnia w??oska
CIASTO
280 g mÄ?ki pszennej
2 ??y??ki mÄ?ki krupczatki
1/2 ??y??ki wazowej letniej wody
s??l
DO PRZYPRAWIENIA
8 ??y??ek sosu genue??skiego pesto |
MÄ?kÄ? pszennÄ? zmieszaÄ? z mÄ?kÄ? krupczatkÄ? oraz szczyptÄ? soli i dolaÄ? letniej wody. Ciasto wyrabiaÄ? tak d??ugo, a?? masa stanie siÄ? jednolita. Z ciasta odrywaÄ? kawa??eczki wielko??ci orzeszka arachidowego. UformowaÄ? wa??eczki i po??Ä?czyÄ? ich ko??ce. Ko??ce wa??eczk??w powinny byÄ? cie??sze. Tak uformowane kluseczki odstawiÄ? do wysuszenia na 5 godzin. GotowaÄ? w du??ej ilo??ci osolonej wody. Gotowe kluseczki odcedziÄ?, a nastÄ?pnie przyprawiaÄ? sosem genue??skim (pesto).
|