Ciasto ma??lane:
25 dag mas??a (margaryny)
15 dag mÄ?ki
Ciasto podstawowe:
20 dag mÄ?ki
p???? jaja
p???? ??y??ki 6-procentowego octu
??????tko do smarowania ciasta
Nadzienie:
10 par??wek |
Ciasto francuskie powstaje z po??Ä?czenia ciasta ma??lanego z podstawowym ciastem kluskowym. MÄ?kÄ? przeznaczonÄ? na ciasto ma??lane nale??y przesiaÄ? na stolnicÄ?, dodaÄ? mas??o, posiekaÄ? i wyrobiÄ? na jednolitÄ? masÄ?. Z mÄ?ki, Wody, octu i p???? jaja zagnie??Ä? ciasto podstawowe, gÄ?ste jak na pierogi, i wyrobiÄ? je starannie. Wywa??kowaÄ?, nadajÄ?c mu kszta??t ko??a, na nim u??o??yÄ? ciasto ma??lane, uformowane no??em w prostokÄ?t. Ciasto z??o??yÄ? w kopertÄ?. Wa??kowaÄ? je lekko przyciskajÄ?c, nadaÄ? formÄ? prostokÄ?ta, z??o??yÄ? na 3 czÄ???ci; owinÄ?Ä? w serwetkÄ?, umie??ciÄ? w lod??wce lub w ch??odnym pomieszczeniu. Wa??kowanie nale??y powt??rzyÄ? 3-4 razy, co 15-20 min. Ciasto wywa??kowaÄ? na grubo??Ä? 1 cm, pokrajaÄ? w pasy ostrym no??em i podzieliÄ? na prostokÄ?ty. Par??wki umyÄ?, obraÄ? z os??onki, pokrajaÄ? na kawa??ki i zawinÄ?Ä? w prostokÄ?ty z ciasta. Uk??adaÄ? na blasze zawiniÄ?ciem do spodu. Och??odziÄ?, posmarowaÄ? ??????tkiem i upiec w piekarniku w temperaturze 250?C na z??oty kolor. Z podanej ilo??ci sk??adnik??w otrzymuje siÄ? ok. 30 pasztecik??w. PodawaÄ? na gorÄ?co.
|