Sk??adniki ciasta :
30 dag mÄ?ki,
10 dag cukru pudru,
20 dag mas??a,
1 ??????tko.
Sk??adniki kremu :
1/2 I mleka,
1 jajo,
2 ??????tka,
1 paczka cukru waniliowego,
15 dag maki,
10 dag mas??a. |
Z podanych sk??adnik??w zagnie??Ä? kruche ciasto i pozostawiÄ? przykryte na 30 minut. Rozwa??kowaÄ? na grubo??Ä? 2 cm i wylepiÄ? nim foremki. W tym celu ustawiÄ? ma??e foremki do babeczek jedna ko??o drugiej. Rozwa??kowane ciasto nawinÄ?Ä? na wa??ek i przenie??Ä? na foremki. PrzycisnÄ?Ä? ciasto rÄ?kÄ?, odciÄ?Ä? skrawki i ugnie??Ä? rÄ?kÄ? w foremkach, by dobrze przylega??o do ??cianek. Skrawki i pozosta??e ciasto rozwa??kowaÄ? i wylepiÄ? dalszÄ? porcjÄ? foremek. Babeczki nape??niÄ? kremem ??mietankowym, przykryÄ? cienkÄ? warstwÄ? ciasta i piec 20-30 minut w gorÄ?cym piekarniku.
Przygotowanie kremu. Do mleka wbiÄ? ??????tka i jajo, dodaÄ? mÄ?kÄ?, cukier i cukier waniliowy i zagotowaÄ? mieszajÄ?c, tak aby masa nie przypali??a siÄ?. Gdy zgÄ?stnieje, zdjÄ?Ä? z ognia, przestudziÄ?, dodaÄ? mas??o i wymieszaÄ?. Po ostudzeniu nape??niÄ? kremem babeczki.
|