Ciasto dro??d??owe:
25 dag mÄ?ki
2 dag dro??d??y
??y??eczka cukru
2 ??y??ki margaryny
szklanka mleka
2 ??????tka
jajo do smarowania ciasta
t??uszcz do wysmarowania formy
mÄ?ka do podsypania
Nadzienie:
1 kg kapusty cukrowej
??y??ka mÄ?ki
cebula
1,5 ??y??ki margaryny
2 dag grzyb??w suszonych (2 kostki przyprawy do zup)
s??l
pieprz |
Dro??d??e rozmieszaÄ? z czterema ??y??kami mÄ?ki, cukrem i mlekiem. Rozczyn powinien mieÄ? gÄ?sto??Ä? ??mietany. PrzykryÄ? go i postawiÄ? w ciep??ym miejscu. Gdy wyro??nie, dodaÄ? resztÄ? mÄ?ki, mleko i ??????tka. Dok??adnie rozcieraÄ? i wybijaÄ? drewnianÄ? ??y??kÄ?, a?? uka??Ä? siÄ? pÄ?cherzyki powietrza i ciasto bÄ?dzie l??niÄ?ce. WlaÄ? stopiony t??uszcz i jeszcze kilka minut wyrabiaÄ?. Ciasto mo??na posoliÄ?. Boki miski oczy??ciÄ? z ciasta gumowÄ? ??opatkÄ?, z wierzchu opr??szyÄ? ciasto mÄ?kÄ? i postawiÄ? przykryte w ciep??ym miejscu. Gdy ciasto 2 razy zwiÄ?kszy objÄ?to??Ä?, wy??o??yÄ? na stolnicÄ? opr??szonÄ? mÄ?ka, wa??kowaÄ? na grubo??Ä? 1 cm, krajaÄ? w pasy d??ugo??ci 40 cm i szeroko??ci 7-8 cm. KapustÄ? obraÄ? z wierzchnich li??ci, op??ukaÄ?, podzieliÄ? na kawa??ki, zalaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ? tak, aby by??a przykryta. UgotowaÄ? na p????miÄ?kko, odcedziÄ?, odcisnÄ?Ä? (najlepiej w woreczku p????ciennym). CebulÄ? obraÄ?, pokrajaÄ? w krÄ???ki, usma??yÄ? na z??oty kolor na t??uszczu. Grzyby ugotowaÄ? w ma??ej ilo??ci wody lub w trzech ??y??kach wody rozgotowaÄ? kostki przyprawy do zup. KapustÄ? i cebulÄ? zemleÄ? w maszynce, dodaÄ? posiekane grzyby lub przyprawÄ? do zup, posoliÄ?, dodaÄ? pieprz (mo??na dodaÄ? 2 jaja ugotowane na twardo i posiekane). Nadzienie uk??adaÄ? z. Jednej strony wzd??u?? d??u??szego brzegu przygotowanego ciasta; ciasno zwinÄ?Ä?. Z wierzchu ca??y wa??ek pokratkowaÄ? tÄ?pÄ? stronÄ? no??a. PokrajaÄ? na ma??e wa??eczki d??ugo??ci 6 cm, po??o??yÄ? na posmarowanej t??uszczem i opr??szonej mÄ?kÄ? blasze (zwiniÄ?ciem do spodu), postawiÄ? w ciep??ym miejscu i przykryÄ? czystÄ? ??ciereczkÄ?. Gdy paszteciki wyrosnÄ?, posmarowaÄ? roztrzepanym jajem, wstawiÄ? do dobrze nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. Zrumienione paszteciki wyjÄ?Ä?, u??o??yÄ? na okrÄ?g??ym p????misku. PodawaÄ? gorÄ?ce do czystych zup lub jako gorÄ?cÄ? przekÄ?skÄ?. Zamiast kapusty mo??na zastosowaÄ? do nadzienia miÄ?so. Z porcji tej otrzymuje siÄ? ok. 30 pasztecik??w.
|