Ciasto ptysiowe:
14 dag mÄ?ki
4 ??y??ki margaryny
3 jaja
1/4 ??y??eczki proszku do pieczenia
t??uszcz do wysmarowania blachy
mÄ?ka do posypania
Nadzienie:
30 dag ryby gotowanej
5 dag pieczarek
1,5 ??y??ki margaryny
2,5 ??y??ki mÄ?ki
szklanka wywaru
3-4 ??y??ki ??mietany
??????tko
sok z cytryny (kwasek)
s??l |
ZagotowaÄ? 3//4 szklanki wody z margarynÄ? i szczyptÄ? soli. Na wrzÄ?cÄ? wodÄ? sypaÄ? przesianÄ? mÄ?kÄ? z proszkiem, odstawiÄ? i rozcieraÄ?, aby nie by??o grudek. NastÄ?pnie podgrzewaÄ? na s??abym ogniu, stale mieszajÄ?c. Gdy ciasto nabierze po??ysku, odstawiÄ? z ognia. Do gorÄ?cego ciasta dodawaÄ? po jednym jaju, starannie ucierajÄ?c na jednolitÄ? masÄ?. BlachÄ? wysmarowaÄ? t??uszczem, opr??szyÄ? mÄ?kÄ?. Z ciasta ptysiowego uformowaÄ? w mÄ?ce wa??ek ??rednicy 3 cm. KrajaÄ? na kawa??ki d??ugo??ci 3 cm. FormowaÄ? kule, lekko sp??aszczaÄ?, uk??adaÄ? na blasze w odstÄ?pach 5 cm. Piec w bardzo gorÄ?cym piekarniku 15-20 min. Na poczÄ?tku pieczenia w ciÄ?gu kilku minut nie otwieraÄ? piekarnika, aby ptysie nie opad??y. Gdy ciasto siÄ? zrumieni, zmniejszyÄ? ogie??, aby ptysie siÄ? dosuszy??y. Przed wyjÄ?ciem zostawiÄ? na chwilÄ? ciasto w otwartym piekarniku, lekko och??odziÄ? i wyjÄ?Ä?. Ostudzone ptysie przekrajaÄ? ostrym no??em ; zdjÄ?Ä? wierzchy. Pieczarki na nadzienie oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, przyciÄ?Ä? trzony, pokrajaÄ? w cienkie paseczki, w??o??yÄ? do rondla, dodaÄ? 3-4 ??y??ki wody i p???? ??y??ki t??uszczu, dusiÄ? pod przykryciem 10-15 min. Z reszty t??uszczu i mÄ?ki przyrzÄ?dziÄ? bia??Ä? zasma??kÄ?, rozprowadziÄ? wywarem, zagotowaÄ?, dodaÄ? pieczarki, ??mietanÄ? i ??????tko; posoliÄ? i starannie wymieszaÄ?. Po??Ä?czyÄ? z pokrajanÄ? gotowanÄ? rybÄ? i przyprawiÄ? do smaku sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Upieczone ptysie nape??niÄ? gorÄ?cym nadzieniem, przykryÄ? wierzchami, wstawiÄ? na 5 min. do gorÄ?cego piekarnika, zagrzaÄ?. Ptysie u??o??yÄ? na okrÄ?g??ym p????misku, przybraÄ? zieleninÄ?. Z porcji tej otrzymuje siÄ? ok. 20 pasztecik??w. PodawaÄ? do czystych zup lub jako gorÄ?cÄ? przekÄ?skÄ?. Mo??na tak??e przyrzÄ?dziÄ? nadzienie z cielÄ?ciny, wieprzowiny pieczonej lub z m????d??ku.
|