Ciasto:
25 dag mÄ?ki
p???? jaja
Nadzienie:
0,75-1 kg szpinaku
ma??a cebula
3 dag ostrego sera
1.5 ??y??ki t??uszczu
2,5 ??y??ki tartej bu??ki
1,5 szklanki sosu pomidorowego
15 dag miÄ?sa wieprzowego
naÄ? pietruszki
s??l
pieprz |
Szpinak przebraÄ?, op??ukaÄ?, ugotowaÄ? w ma??ej ilo??ci lekko osolonej wody. OdcedziÄ?, odcisnÄ?Ä? i razem z usma??onÄ? cebulÄ? zemleÄ? w maszynce, nastÄ?pnie zasma??yÄ? na t??uszczu, dodaÄ? tartÄ? bu??kÄ? i utarty ser; doprawiÄ? do smaku solÄ? i pieprzem (nadzienie powinno byÄ? gÄ?ste i niezbyt wilgotne). MiÄ?so op??ukaÄ?, pokrajaÄ? na drobne kawa??ki, posoliÄ?, obrumieniÄ? na t??uszczu, dodaÄ? 3-4 ??y??ki wody, udusiÄ? do miÄ?kko??ci. PosiekaÄ?, zmieszaÄ? z sosem pomidorowym. PrzyrzÄ?dziÄ? ciasto na pierogi, uformowaÄ? i nadziaÄ? piero??ki. Ugotowane piero??ki okrasiÄ?, u??o??yÄ? w muszelkach lub tygielkach, polaÄ? gÄ?stym sosem pomidorowym, opr??szyÄ? utartym serem i zapiec. PodawaÄ? na p????misku wy??o??onym serwetÄ?, przybrane naciÄ?.
|