Kuchnia wÄ?gierska
500 g makaronu (wstÄ???ki)
30 g t??uszczu
200 g bia??ego sera
2 fili??anki kwa??nej ??mietany
1 pÄ?czek koperku
s??l
100 g wÄ?dzonego boczku |
Makaron ugotowaÄ? w osolonej wodzie i odsÄ?czyÄ?. Bia??y ser przetrzeÄ? przez sito i wymieszaÄ? z drobno posiekanym koperkiem. WÄ?dzony boczek pokroiÄ? w drobnÄ? kostkÄ? i stopiÄ?, skwarki wyjÄ?Ä? z patelni. Do wytopionego t??uszczu dodaÄ? jeszcze 30 g innego t??uszczu, kwa??nÄ? ??mietanÄ?, a po zagotowaniu dodaÄ? makaron. Wszystko wymieszaÄ? i prze??o??yÄ? do salaterki. Makaron podawaÄ? na gorÄ?co posypany skwarkami.
|