Kuchnia wÄ?gierska
500 g bia??ego sera
130 g tartej bu??ki
3 bu??ki
s??l
3 jaja
3 fili??anki kwa??nej ??mietany
100 g mÄ?ki
cukier puder
130 g mas??a |
Do przetartego przez sito bia??ego sera dodaÄ? fili??ankÄ? kwa??nej ??mietany, 3 ??????tka i 30 g stopionego mas??a, posoliÄ? i wszystko razem dok??adnie wyrobiÄ?. Bu??ki obraÄ? ze sk??rki, pokroiÄ? w drobnÄ? kostkÄ?. Kostki bu??ki wymieszaÄ? razem z mÄ?kÄ?, pianÄ? ubitÄ? z bia??ek i masÄ? serowÄ?. OdstawiÄ? na ok.10 min, potem formowaÄ? ma??e knedle i gotowaÄ? je w osolonej wodzie. OdsÄ?czyÄ?. Przed podaniem polaÄ? tartÄ? bu??kÄ? zrumienionÄ? na reszcie mas??a, polaÄ? kwa??nÄ? ??mietanÄ? i posypaÄ? cukrem pudrem.
|