Kuchnia wÄ?gierska
750 g ziemniak??w
50 g orzech??w
1 jajo
1 ??y??eczka utartej wanilii
140 g mas??a
szczypta cynamonu
250 g mÄ?ki
100 g tartej bu??ki
s??l
4 ??y??ki cukru pudru
??liwki |
Ziemniaki ugotowaÄ? w ??upinkach, obraÄ?, przetrzeÄ? przez sito i razem z mÄ?kÄ?, 1 jajem i 30 g mas??a zagnie??Ä? na elastyczne ciasto. Na desce posypanej mÄ?kÄ? rozwa??kowaÄ? ciasto na grubo??Ä? jednego palca i pokroiÄ? je na dziesiÄ?ciocentymetrowe kwadraty. Na ka??dym kwadracie u??o??yÄ? ??liwkÄ? umytÄ?, wypestkowanÄ? i nadzianÄ? nadzieniem z utartych orzech??w, cynamonu, wanilii i cukru pudru. Z kwadrat??w formowaÄ? knedle i gotowaÄ? w osolonej wodzie. Pojedyncze knedle obtaczaÄ? obficie w tartej bu??ce zrumienionej na ma??le. NastÄ?pnie w??o??yÄ? je do salaterki i posypaÄ? resztÄ? nadzienia (cukier puder, utarte orzechy, cynamon itp.).
|