Kuchnia wÄ?gierska
400 g makaronu (wstÄ???ki)
szczypta wanilii (utartej)
50 g mas??a
tarta bu??ka
3 jaja
100 g drobno posiekanych orzech??w
otarta sk??rka z 1 cytryny
d??em morelowy
1 fili??anka kwa??nej ??mietany
s??l
100 g cukru pudru |
Mas??o, ??????tka, 30 g cukru pudru, kwa??nÄ? ??mietanÄ?, waniliÄ? i otartÄ? sk??rkÄ? z cytryny wymieszaÄ? na jednolitÄ? masÄ?. Makaron ugotowaÄ? w osolonej wodzie, po??Ä?czyÄ? go z masÄ? i pianÄ? ubitÄ? z bia??ek. ??aroodporne naczynie wysmarowaÄ? mas??em i wysypaÄ? tartÄ? bu??kÄ?. Jako pierwszÄ? warstwÄ? uk??adaÄ? w nim makaron. Na to na??o??yÄ? d??em morelowy wymieszany z orzechami i cukrem. NastÄ?pnÄ? warstwÄ? jest znowu makaron i tak dalej; ostatniÄ? warstwÄ? jest makaron. ZapiekaÄ? na z??oty kolor w ??rednio nagrzanym piekarniku. PodawaÄ? na gorÄ?co.
|