Kuchnia wÄ?gierska
1 jajo
3 fili??anki mleka
150 g mÄ?ki
szczypta soli |
Po to, aby w cie??cie nale??nikowym nie wystÄ?pi??y ??adne grudki, nale??y je przyrzÄ?dzaÄ? w spos??b nastÄ?pujÄ?cy: jajo utrzeÄ? na jednolitÄ? masÄ?, dodaÄ? trochÄ? wody i wtedy wsypywaÄ? powoli mÄ?kÄ?. Stopniowo dolewaÄ? mleko. Po ka??dej odrobinie dolanego mleka masÄ? mieszaÄ? tak d??ugo, a?? bÄ?dzie jednolita. Ciasto nale??nikowe musi byÄ? mniej wiÄ?cej tak gÄ?ste, jak dobra ??mietana. Je??li nie wystarczy przewidziana ilo??Ä? mleka, rozcie??czyÄ? je wodÄ? i wymieszaÄ?. Z ciasta nale??y sma??yÄ? nale??niki w taki sam spos??b, jak w przepisie na "letni tort z nale??nik??w". Na ka??dy nale??nik mo??na wed??ug upodobania na??o??yÄ? d??em albo posypaÄ? go cukrem i skropiÄ? sokiem z cytryny. Nale??niki zwinÄ?Ä? i podaÄ? na st????.
|