Kuchnia wÄ?gierska
1 kg maron??w (kasztany jadalne)
1 jajo
1/2 I mleka
tarta bu??ka
4 ??????tka
cukier
50 g mas??a
t??uszcz |
Kasztany w??o??yÄ? na kilka minut do wrzÄ?cej wody, nastÄ?pnie je obraÄ?, ??ciÄ?gnÄ?Ä? wewnÄ?trznÄ? b??onkÄ? i ugotowaÄ? w os??odzonej wodzie. PrzetrzeÄ? przez sito i odstawiÄ? w ciep??e miejsce, aby masa dobrze wysch??a. MasÄ? dok??adnie wyrobiÄ? z ??????tkami i mas??em, formowaÄ? z niej ma??e placuszki. Placuszki obtaczaÄ? w roztrzepanym jaju i tartej bu??ce i sma??yÄ? na gorÄ?cym t??uszczu.
|