Kuchnia wÄ?gierska
500 g mÄ?ki
1 ??y??ka octu
20 g t??uszczu
s??l
1 jajo |
Ta zdumiewajÄ?ca potrawa mÄ?czna jest kr??lowÄ? w??r??d wÄ?gierskich potraw z mÄ?ki i sprawdzianem umiejÄ?tno??ci wÄ?gierskich gospody??". Zagnie??Ä? mÄ?kÄ?, t??uszcz, jajo i ocet z takÄ? ilo??ciÄ? ciep??ej osolonej wody, aby powsta??o miÄ?kkie ciasto. UformowaÄ? z niego dwie kule i u??o??yÄ? je na serwecie. PosmarowaÄ? ka??dÄ? po wierzchu roztopionym t??uszczem, nakryÄ? nagrzanym rondlem i pozostawiÄ? na 15 min. Rozwa??kowaÄ? ciasto, potem uciskajÄ?c je rÄ?kami, wyciÄ?gnÄ?Ä? na wszystkie strony (a?? po brzegi sto??u), aby zrobi??o siÄ? cieniute??kie. ZwisajÄ?ce poza brzegi sto??u grube ko??ce ciasta odciÄ?Ä?. Ciasto podsuszyÄ?, wtedy skropiÄ? je roztopionym t??uszczem i pokryÄ? jednym z nadzie?? podanych w nastÄ?pnych przepisach. Ciasto lu??no zrolowaÄ? i tak podzieliÄ?, aby ka??da rolada mia??a d??ugo??Ä? brytfanny. PowierzchniÄ? posmarowaÄ? roztopionym t??uszczem i piec w piekarniku na z??oty kolor.
|