Kuchnia wÄ?gierska
200 g ry??u
mÄ?ka
1 I mleka
tarta bu??ka
cukier
olej
5 jaj
??liwki |
Ry?? ugotowaÄ? w os??odzonym mleku, odcedziÄ?, odczekaÄ? a?? przestygnie, wtedy zaciÄ?gnÄ?Ä? go 3 ??????tkami i pianÄ? ubitÄ? z bia??ek, dodaÄ? mÄ?kÄ?. Z powsta??ego ciasta formowaÄ? ma??e knedle i do ??rodka ka??dego wcisnÄ?Ä? ma??Ä?, wypestkowanÄ? ??liwkÄ?. Knedle muszÄ? byÄ? okrÄ?g??e, a ??liwki zupe??nie pokryte ciastem. NastÄ?pnie obtaczaÄ? je w roztrzepanym jaju i tartej bu??ce i sma??yÄ? na gorÄ?cym oleju.
|