25 dag por??w bia??ych,
3 dag suszonych grzyb??w,
2 szklanki mleka lub wody,
25 dag kaszy gryczanej,
3 ??y??ki t??uszczu,
3 ??y??ki tartej bu??ki,
3 ??y??ki mÄ?ki ziemniaczanej,
zÄ?bek czosnku,
pieprz,
majeranek,
s??l
3 jaja,
przyprawa do zup |
Pory oczy??ciÄ? i pokrajaÄ? suszone grzyby op??ukaÄ? i dodaÄ? do por??w. ZalaÄ? dwiema szklankami mleka lub wody z dodatkiem t??uszczu; zagotowaÄ?, a?? grzyby bÄ?dÄ? miÄ?kkie, nastÄ?pnie zasypaÄ? kaszÄ? gryczanÄ?, posoliÄ? i pru??yÄ? pod przykryciem w piekarniku. Gdy bÄ?dÄ? miÄ?kkie ostudziÄ? i zemleÄ? w maszynce. DodaÄ? przyprawy i pozosta??e sk??adniki, masÄ? dok??adnie wyrobiÄ? i podzieliÄ? na ma??e owalne klopsy. ZrumieniÄ? je lekko na t??uszczu, dodaÄ? do sosu cebulowego i chwilÄ? poddusiÄ?. PodawaÄ? z ziemniakami.
|