Kuchnia z szybkowaru
1 szklanka ry??u
1,5 szklanki wody
3 ??y??ki oleju (np. sojowego)
2 cebule
2 zÄ?bki czosnku
1 kostka roso??owa
1 szczypta tymianku
ma??y listek laurowy; pieprz do smaku |
Ry?? dobrze przep??ukaÄ? na sicie zimnÄ? wodÄ?. CebulÄ? i czosnek oczy??ciÄ?, pokroiÄ? i zrumieniÄ? na rozgrzanym w szybkowarze oleju. W??o??yÄ? ry?? i wymieszaÄ? dok??adnie. WlaÄ? wodÄ? z rozpuszczonÄ? w niej kostkÄ? roso??owÄ?. W??o??yÄ? listek laurowy, tymianek i pieprz. SprawdziÄ?, czy nie trzeba dosoliÄ?. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 6 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. OtwieraÄ? ostro??nie, lecz bez sch??adzania.
Uwaga. Ry?? nie mo??e byÄ? ca??kiem miÄ?kki.
|