Kuchnia z szybkowaru
1 szklanka ry??u
1,5 szklanki wody
3 ??y??ki oleju. np. sojowego
lub 6 dag mas??a
2 cebule
2 zÄ?bki czosnku
1 kostka roso??owa
1 szczypta tymianku
3 ??y??eczki curry
1 jab??ko kwa??ne
ma??y listek laurowy
pieprz do smaku |
Ry?? dobrze przep??ukaÄ? na sicie zimnÄ? wodÄ?. CebulÄ? i czosnek oczy??ciÄ?, pokroiÄ? i zrumieniÄ? na rozgrzanym w szybkowarze oleju. W??o??yÄ? ry?? oraz curry i dok??adnie wymieszaÄ?. WlaÄ? wodÄ? z rozpuszczonÄ? w niej kostkÄ? roso??owÄ?. SprawdziÄ?, czy nie trzeba dosoliÄ?. W??o??yÄ? pozosta??e przyprawy, starte na jarzynowej tarce jab??ko oraz mas??o i po wymieszaniu zamknÄ?Ä? szybkowar. OgrzewaÄ? 6 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. OtwieraÄ? ostro??nie, lecz bez sch??adzania.
|