Kuchnia z szybkowaru
1 szklanka ry??u
1,5 szklanki wody
3 ??y??ki oleju (np. sojowego)
20 dag pieczarek
2 cebule
2 zÄ?bki czosnku
1 kostka roso??owa
1 szczypta tymianku lub macierzanki
1 ??y??ka tartego sera ??????tego
ma??y listek laurowy
pieprz do smaku |
Ry?? dobrze przep??ukaÄ? na sicie zimnÄ? wodÄ?. CebulÄ?, czosnek i pieczarki oczy??ciÄ?, pokroiÄ? i zrumieniÄ? na rozgrzanym w szybkowarze oleju. W??o??yÄ? ry?? oraz wszystkie przyprawy i wymieszaÄ?. ZalaÄ? wodÄ? z rozpuszczonÄ? w niej kostkÄ? roso??owÄ?, zn??w wymieszaÄ? i sprawdziÄ?, czy nie trzeba dosoliÄ?. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 6 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. OtwieraÄ? ostro??nie, lecz bez sch??adzania. Przed podaniem posypaÄ? startym ??????tym serem.
Uwaga. Po podaniu mo??na dodatkowo polaÄ? sosem pomidorowym.
|