Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Strucla z makiem II


Rozczyn i ciasto:
2 1/2 dag dro??d??y
1/2 dag cukru
mleko
2 ??????tka
1 jajo
7 dag cukru
sk??rka cytrynowa
50 dag mÄ?ki
ok. Ä? szklanki mleka
s??l
6 dag mas??a
4 dag smalcu
Nadzienie:
35 dag maku
(wrzÄ?ca woda)
15 dag cukru
5 dag mas??a
sk??rka cytrynowa
cynamon
15 dag sk??rki pomara??czowej
5 dag rodzynk??w
(2 bia??ka)
mas??o do smarowania formy
SparzyÄ? mak; gdy rozciera siÄ? w palcach, odsÄ?czyÄ? starannie na sicie (przez noc). Dwie wÄ?skie, prostokÄ?tne formy (jak na piernik) wysmarowaÄ? mas??em. PrzygotowaÄ? rozczyn, postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. SporzÄ?dziÄ? ciasto dro??d??owe wed??ug wskaz??wek podanych we wstÄ?pie, dodajÄ?c najpierw smalec, p????niej mas??o. Ciasto wyrobiÄ?, postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. SporzÄ?dziÄ? nadzienie z maku: Sparzony mak zemleÄ? w maszynce przez drobne sitko 3 razy. Do maku dodaÄ? mas??o, cukier, powoli podsma??yÄ? mieszajÄ?c (odparowaÄ? go),ostudziÄ?. Mak wymieszaÄ? z rodzynkami (lub odsÄ?czonymi konfiturami), sk??rkÄ? cytrynowÄ? i pomara??czowÄ?; je??eli nadzienie rozsypuje siÄ?, dodaÄ? surowe bia??ko. Wyro??niÄ?te ciasto podzieliÄ? na 2 czÄ???ci, wy??o??yÄ? po??owÄ? na stolnicÄ?, wywa??kowaÄ? do??Ä? cienko w kszta??cie prostokÄ?ta, posmarowaÄ? po??owÄ? maku, zwinÄ?Ä? ciasto w wa??ek. StruclÄ? wy??o??yÄ? do formy zawiniÄ?ciem pod sp??d, postawiÄ? do wyro??niÄ?cia; w ten sam spos??b wrobiÄ? drugÄ? po??owÄ? ciasta. Gdy ciasto wyro??nie, zwil??yÄ? powierzchniÄ? letniÄ? wodÄ? lub posmarowaÄ? jajem i upiec (oko??o 45 min.). Upieczone i nieco (w formie) przestudzone ciasto wy??o??yÄ? ostro??nie i opierajÄ?c o brzeg stolnicy- ostudziÄ?. StruclÄ? posypaÄ? cukrem, dop??ki gorÄ?ca, lub oblaÄ? lukrem.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design