Rozczyn i ciasto:
2 1/2 dag dro??d??y
1/2 dag cukru
mleko
2 ??????tka
1 jajo
7 dag cukru
sk??rka cytrynowa
50 dag mÄ?ki
ok. Ä? szklanki mleka
s??l
6 dag mas??a
4 dag smalcu
Nadzienie:
35 dag maku
(wrzÄ?ca woda)
15 dag cukru
5 dag mas??a
sk??rka cytrynowa
cynamon
15 dag sk??rki pomara??czowej
5 dag rodzynk??w
(2 bia??ka)
mas??o do smarowania formy |
SparzyÄ? mak; gdy rozciera siÄ? w palcach, odsÄ?czyÄ? starannie na sicie (przez noc). Dwie wÄ?skie, prostokÄ?tne formy (jak na piernik) wysmarowaÄ? mas??em. PrzygotowaÄ? rozczyn, postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. SporzÄ?dziÄ? ciasto dro??d??owe wed??ug wskaz??wek podanych we wstÄ?pie, dodajÄ?c najpierw smalec, p????niej mas??o. Ciasto wyrobiÄ?, postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. SporzÄ?dziÄ? nadzienie z maku: Sparzony mak zemleÄ? w maszynce przez drobne sitko 3 razy. Do maku dodaÄ? mas??o, cukier, powoli podsma??yÄ? mieszajÄ?c (odparowaÄ? go),ostudziÄ?. Mak wymieszaÄ? z rodzynkami (lub odsÄ?czonymi konfiturami), sk??rkÄ? cytrynowÄ? i pomara??czowÄ?; je??eli nadzienie rozsypuje siÄ?, dodaÄ? surowe bia??ko. Wyro??niÄ?te ciasto podzieliÄ? na 2 czÄ???ci, wy??o??yÄ? po??owÄ? na stolnicÄ?, wywa??kowaÄ? do??Ä? cienko w kszta??cie prostokÄ?ta, posmarowaÄ? po??owÄ? maku, zwinÄ?Ä? ciasto w wa??ek. StruclÄ? wy??o??yÄ? do formy zawiniÄ?ciem pod sp??d, postawiÄ? do wyro??niÄ?cia; w ten sam spos??b wrobiÄ? drugÄ? po??owÄ? ciasta. Gdy ciasto wyro??nie, zwil??yÄ? powierzchniÄ? letniÄ? wodÄ? lub posmarowaÄ? jajem i upiec (oko??o 45 min.). Upieczone i nieco (w formie) przestudzone ciasto wy??o??yÄ? ostro??nie i opierajÄ?c o brzeg stolnicy- ostudziÄ?. StruclÄ? posypaÄ? cukrem, dop??ki gorÄ?ca, lub oblaÄ? lukrem.
|