40 dag ry??u,
15 dag boczku lub bekonu,
25 dag cebuli,
25 dag miÄ?sa z uszu i ryja wieprzowego,
15 dag smalcu wieprzowego,
6 zÄ?bk??w czosnku,
naÄ? pietruszki,
??y??eczka mielonej s??odkiej papryki |
W ??aroodpornym naczyniu stopiÄ? smalec wieprzowy i lekko podsma??yÄ? na drobno pokrojonÄ? cebulÄ?, ??y??kÄ? posiekanej natki pietruszki i zmia??d??ony czosnek, doprawiajÄ?c ca??o??Ä? paprykÄ?. DodaÄ? drobno pokrojone miÄ?so z uszu i ryja wieprzowego, tzw. g??owiznÄ?. DodaÄ? wody w ilo??ci potrzebnej do ugotowania ry??u. Gdy zacznie wrzeÄ?, wrzuciÄ? umyty i osÄ?czony ry?? i gotowaÄ? na silnym ogniu. Ry?? powinien wch??onÄ?Ä? ca??y p??yn, ale siÄ? nie rozgotowaÄ?. OdstawiÄ? z ognia, u??o??yÄ? na powierzchni cienkie plasterki boczku. PrzykryÄ?, wstawiÄ? na kilka minut do niezbyt gorÄ?cego piekarnika, po czym zdjÄ?Ä? pokrywkÄ? i zwiÄ?kszyÄ? p??omie??, by boczek lekko siÄ? zrumieni??.
|