Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
RY?? Z MLEKIEM I CYTRYNÄ?

10 dag ry??u,
10 dag cukru,
5 ??y??ek cukru kryszta??u,
3 szklanki mleka,
2 cytryny,
laska wanilii
Ry?? umyÄ?, wsypaÄ? do osolonej wrzÄ?cej wody i gotowaÄ? 2 min., po czym odcedziÄ?. NastÄ?pnie wsypaÄ? na wrzÄ?ce mleko z odrobinÄ? soli i waniliÄ?. PrzykryÄ? i gotowaÄ? na wolnym ogniu w czÄ???ciowo przykrytym naczyniu (uwa??aÄ?, by nie wykipia??). W rondelku rozpu??ciÄ? 2 ??y??ki cukru z odrobinÄ? mleka. Gdy ry?? bÄ?dzie miÄ?kki, zestawiÄ? garnek z ognia i stopniowo wlaÄ? do niego rozpuszczony cukier. Ca??o??Ä? wymieszaÄ?. Starannie umytÄ? cytrynÄ? pokroiÄ? w plasterki, obgotowaÄ? je we wrzÄ?tku (3 min.), odcedziÄ?, wrzuciÄ? do syropu przygotowanego z 3 ??y??ek cukru i ??y??ki wody i gotowaÄ? 15 min. U??o??yÄ? ry?? w salaterce, przybraÄ? krÄ???kami cytryny. PodawaÄ? na gorÄ?co lub na zimno.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design