1 szklanka ry??u
2 szklanki wody
1 ??y??eczka soli |
Ry?? dok??adnie wyp??ukaÄ?, kilka razy zmieniajÄ?c wodÄ?, osÄ?czyÄ?. W??o??yÄ? do garnka ze szczelnÄ? przykrywkÄ?, zalaÄ? zimnÄ? lub gotujÄ?cÄ? wodÄ?, posoliÄ?. ZagotowaÄ?, trzymaÄ? na ogniu przez 30 sek. (nie mieszaÄ?) zmniejszyÄ? p??omie??, gotowaÄ? pod przykryciem na bardzo ma??ym ogniu przez 15 min. ZdjÄ?Ä? z ognia, ry?? delikatnie zamieszaÄ? widelcem, odstawiÄ? przykryciem na 5 min. PodawaÄ? natychmiast. Ry??u nie mo??na zostawiaÄ? w garnku w kt??rym siÄ? gotowa?? d??u??ej ni?? 10 min.
Uwaga: Przy gotowaniu spreparowanego lub brunatnego ry??u, zwiÄ?kszyÄ? ilo??Ä? wody o 1/2 szklanki a czas gotowania przed??u??yÄ? do 20 min. - dla spreparowanego, a do 45 min. - dla brunatnego
|