Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Ry?? na sypko I

1 szklanka ry??u
2 szklanki wody
1 ??y??eczka soli
Ry?? dok??adnie wyp??ukaÄ?, kilka razy zmieniajÄ?c wodÄ?, osÄ?czyÄ?. W??o??yÄ? do garnka ze szczelnÄ? przykrywkÄ?, zalaÄ? zimnÄ? lub gotujÄ?cÄ? wodÄ?, posoliÄ?. ZagotowaÄ?, trzymaÄ? na ogniu przez 30 sek. (nie mieszaÄ?) zmniejszyÄ? p??omie??, gotowaÄ? pod przykryciem na bardzo ma??ym ogniu przez 15 min. ZdjÄ?Ä? z ognia, ry?? delikatnie zamieszaÄ? widelcem, odstawiÄ? przykryciem na 5 min. PodawaÄ? natychmiast. Ry??u nie mo??na zostawiaÄ? w garnku w kt??rym siÄ? gotowa?? d??u??ej ni?? 10 min. Uwaga: Przy gotowaniu spreparowanego lub brunatnego ry??u, zwiÄ?kszyÄ? ilo??Ä? wody o 1/2 szklanki a czas gotowania przed??u??yÄ? do 20 min. - dla spreparowanego, a do 45 min. - dla brunatnego
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design