Kuchnia turecka
1 szklanka ry??u
1/4 szklanki oliwy
2-3 pomidory sparzone, obrane, bez pestek, posiekane
1 ??y??ka pasty pomidorowej
1 1/4 szklanki roso??u lub wody z kostkÄ? roso??owÄ?
s??l i pieprz do smaku
1 ??y??eczka cukru |
Na rozgrzanej w rondlu oliwie, sma??yÄ? ry?? po przykryciem przez 5 min., czÄ?sto mieszajÄ?c, dodaÄ? pomidory. dusiÄ? przez 10 min. PastÄ? wymieszaÄ? z roso??em, doprawiÄ? solÄ?, pieprzem i cukrem wlaÄ? do ry??u, zamieszaÄ?. ZagotowaÄ?, zmniejszyÄ? p??omie?? i pod przykryciem gotowaÄ? przez 10 min. Jeszcze bardziej zmniejszyÄ? ogie?? i dusiÄ? dalej przez 10 min. lub wstawiÄ? do nagrzanego piekarnika (150° C) i piec przez 15 min. PodawaÄ? z zielonÄ? sa??atÄ? lub jako dodatek do szasz??yk??w i sma??onego miÄ?sa.
Proporcje dla 3-4 os??b
|