Kuchnia indyjska
1/2 szklanki ry??u
2 ??y??ki mas??a
1 ??rednia cebula drobno posiekana
2 cm kawa??ek korzenia imbiru lub 1 ??y??eczka imbiru w proszku (dowolnie)
2 roztarte zÄ?bki czosnku
1/2 kurczaka pokrajanego w ma??e kawa??ki
1/4 ??y??ki chilli
1 ??y??eczka zmielonej kolendry
1/2 szklanki jogurtu lub ??mietany
1/2 ??y??eczki soli
1/4 ??y??eczki pieprzu
6 ziarenek kardamonu (dowolnie)
kawa??ek cynamonu
3 go??dziki
1/4 ??y??ki szafranu moczonego w 2 ??y??kach gorÄ?cej wody przez 10 min. (dowolnie).
oko??o 1 1/4 szklanki roso??u lub wody |
Wyp??ukany ry?? namoczyÄ? i odstawiÄ? na godzinÄ?. CebulÄ? sma??yÄ? na rozgrzanym ma??le pod przykryciem, a?? siÄ? lekko zrumieni, czÄ?sto mieszajÄ?c. DodaÄ? imbir i czosnek, sma??yÄ? przez 2 min. W??o??yÄ? kawa??ki kurczaka, sma??yÄ? na z??oty kolor. DoprawiÄ? kurczaka pieprzem, chilli i kolendrÄ?, sma??yÄ? przez minutÄ?. WlaÄ? jogurt, posoliÄ? i dusiÄ? na ma??ym ogniu oko??o 40 min., a?? kurczak bÄ?dzie miÄ?kki, a p??yn wyparuje. DodaÄ? kardamon, cynamon, go??dziki i ry??, sma??yÄ? na ??rednim ogniu przez 5 min., stale mieszajÄ?c. WlaÄ? tyle roso??u, aby przykry?? ry?? na 1,5 cm, dodaÄ? szafran z wodÄ?. ZagotowaÄ?, zmniejszyÄ? p??omie??, gotowaÄ? dalej pod przykryciem na bardzo ma??ym ogniu przez 15-20 min., a?? ry?? bÄ?dzie miÄ?kki. WstawiÄ? rondel do nagrzanego piekarnika (150° C) na 15 min. Wy??o??yÄ? pilaw na gorÄ?cy p????misek, przybraÄ? Ä?wiartkami jaja na twardo i krÄ???kami cebuli zrumienionej na oleju. PodawaÄ? z RAITÄ?.
Proporcje dla 2-3 os??b
|