Kuchnia pakista??ska
1 szklanka ry??u
2 ??y??ki mas??a
30-50 dag baraniny lub wo??owiny pokrajanej w kostkÄ?
1 cebula pokrajana w cienkie plasterki
1 1/4 szklanki jogurtu ??mietany lub zsiad??ego mleka
1 rozdarty zÄ?bek czosnku
1/2 ??y??eczki mielonej kolendry
2 cm kawa??ek korzenia imbiru posiekany lub 1 ??y??eczka imbiru w proszku
1/4 ??y??eczki pieprzu
1 go??dzik
3 ziarenka kardamonu (dowolnie)
1/2 ??y??ki soli
1/2 ??y??eczki szafranu rozpuszczonego w ??y??ce gorÄ?cej wody (dowolnie)
4 ??y??ki posiekanych orzech??w (dowolnie)
2 pomara??cze obrane podzielone na czÄ?stki lub 2 jab??ka ew. gruszki obrane, pokrajane w Ä?wiartki
1/2 szklanki winogron bez pestek lub 1/2 szklanki bia??ych czere??ni bez pestek, agrestu, ew. 4 ??liwki przepo??owione |
Ry?? wyp??ukaÄ?, namoczyÄ? (15 min.), osÄ?czyÄ?. MiÄ?so i cebulÄ? sma??yÄ? w rondlu na rozgrzanym ma??le do zrumienienia. WIaÄ? jogurt; doprawiÄ? kolendrÄ?, imbirem, pieprzem, go??dzikiem, kardamonem, solÄ? i czosnkiem, wszystko dok??adnie wymieszaÄ?: .W??o??yÄ? ry??, wlaÄ? szafran z wodÄ?, wymieszaÄ? Na wierzchu po??o??yÄ? orzechy i owoce. DusiÄ? pod przykryciem przez 10 min. na ??rednim ogniu, zmniejszyÄ? p??omie?? i dalej dusiÄ? na ma??ym ogniu przez 30 lub wstawiÄ? do rozgrzanego piekarnika, wypiekaÄ? przez 30 a?? miÄ?so bÄ?dzie miÄ?kkie. PodawaÄ? z RAITÄ? lub mieszanÄ? sa??atkÄ?. Proporcje dla 3-4 os??b
|