Kuchnia chi??ska
2-3 ??y??ki ugotowanego ry??u
2-3 ??y??ki oleju jadalnego
2 jaja roztrzepane
10 dag szynki drobno posiekanej
1/2 szklanki krewetek konserwowych lub ugotowanego zielonego groszku
1 ??y??ka sosu sojowego lub 1/2 ??y??ki przyprawy maggi i 1 ??y??ka wody
posiekany szczypiorek
s??l i pieprz do smaku
posiekana zielona pietruszka |
Na patelni rozgrzaÄ? olej, wlaÄ? jaja, sma??yÄ? na rzadkÄ? jajecznicÄ?, dodaÄ? ry??, posoliÄ?. ?y??kÄ? cedzakowÄ? przewr??ciÄ? tak; by jajecznica przykrywa??a ry??. DodaÄ? szynkÄ?, krewetki lub groszek, sma??yÄ? przez 5 min. na ??rednim ogniu, czÄ?sto mieszajÄ?c. WlaÄ? sos sojowy lub maggi z wodÄ?, posypaÄ? szczypiorkiem, wymieszaÄ?. doprawiÄ? solÄ? i pieprzem. Wy??o??yÄ? na gorÄ?cy p????misek i posypaÄ? zieleninÄ?. PodawaÄ? natychmiast.
Proporcje dla 2-3 os??b
|