Kuchnia chi??ska
2-3 szklanki ugotowanego ry??u
10 - 15 dag ugotowanego lub pieczonego kurczaka
2 ? 3 jaja roztrzepane
2 ma??e cebule pokrajane w pi??rka
1-2 ??y??ki oleju jadalnego
2 ??y??ki ugotowanego zielonego groszku lub posiekanej ??wie??ej papryki
2 ??y??ki sosu sojowego lub 1/2 przyprawy maggi
1 1/2 ??y??ki wody
s??l i pieprz do smaku
posiekany szczypiorek |
CebulÄ? sma??yÄ? na rozgrzanym oleju na ??rednim ogniu, a?? bÄ?dzie przezroczysta, prze??o??yÄ? ??y??kÄ? cedzakowÄ? na talerzyk. Na tÄ? samÄ? patelniÄ? wsypaÄ? ry??, posoliÄ?, sma??yÄ? przez 5 min. czÄ?sto mieszajÄ?c, dodaÄ? cebulÄ?. W ??rodku ry??u zrobiÄ? do??ek, wlaÄ? 1/2 ??y??ki oleju, nastÄ?pnie jaja, usma??yÄ? rzadkÄ? jajecznicÄ?, wymieszaÄ? z ry??em i sma??yÄ? przez 5 min., czÄ?sto mieszajÄ?c. DodaÄ? kurczaka, groszek lub paprykÄ?, sos sojowy lub maggi z wodÄ? i sma??yÄ? dalej przez 2-3 min. DoprawiÄ? solÄ? i pieprzem. PodawaÄ? natychmiast posypany szczypiorkiem.
Proporcje dla 2-3 os??b
|