Kuchnia chi??ska
2 szklanki ugotowanego ry??u
15 dag schabu, polÄ?dwicy wo??owej lub kurczaka pokrajanego w cienkie paski
2 ??y??ki oleju jadalnego lub mas??a
1 ??y??ka sosu sojowego lub 1/2 ??y??ki przyprawy maggi i 1 1/2 ??y??ki wody
1/2 ??y??eczki soli
4 ? 5 pieczarek pokrajanych w cienkie paski
2 jaja roztrzepane
2 dymki lub posiekany szczypiorek
1/4 ??y??eczki pieprzu
2 ??y??ki oleju jadalnego |
MiÄ?so sma??yÄ? na rozgrzanym oleju lub ma??le na du??ym ogniu przez 2 min. Doda pieczarki, sma??yÄ?, mieszajÄ?c przez 2 min., miÄ?so i grzyby prze??o??yÄ? na talerz. RozgrzaÄ? olej, wsypaÄ? ry?? i sma??yÄ? na du??ym ogniu przez 2 min stale mieszajÄ?c. DodaÄ? miÄ?so, pieczarki. doprawiÄ? solÄ? i pieprzem; dok??adnie wymieszaÄ?. ZrobiÄ? do??ek w ??rodku ry??u, wlaÄ? jaja usma??yÄ? rzadkÄ? jajecznicÄ?, wymieszaÄ? z ry??em i sma??yÄ? dalej przez 2-3 min. DodaÄ? dymkÄ? lub szczypiorek; wlaÄ? sos sojowy lub maggi z wodÄ?, doprawiÄ? s??l do smaku. PodawaÄ? natychmiast.
Proporcje dla 2 os??b
|