Kuchnia chi??ska
1/4 paczki makaronu lub odpowiednia ilo??Ä? domowego makaronu
15 dag mielonego miÄ?sa
1 ??rednia cebula posiekana
1 ??wie??a papryka posiekana
1 roztarty zÄ?bek czosnku (dowolnie)
2 ??y??ki oleju jadalnego
s??l i pieprz do smaku
1 ??y??ka oleju sojowego lub 1/2 ??y??ki, przyprawy maggi z 1 ??y??kÄ? wody
1 szklanka roso??u lub wody
1 ??y??ka pasty pomidorowej
1/2 ??y??eczki miodu lub cukru
posiekany szczypiorek |
Makaron ugotowaÄ?, odcedziÄ?, wyp??ukaÄ?, osaczyÄ?, trzymaÄ? w cieple. Mielone miÄ?so wymieszaÄ? z cebulÄ?, paprykÄ? i czosnkiem. Na mocno rozgrzanym oleju, sma??yÄ? miÄ?so, stale mieszajÄ?c, przez 3 min., doprawiÄ? soli i pieprzem, wlaÄ? sos sojowy lub maggi z wodÄ?, sma??yÄ? przez minutÄ?. WlaÄ? ros???? z pastÄ? pomidorowÄ?, wymieszaÄ? i dusiÄ? na ma??ym ogniu przez 10 min. DodaÄ? mi??d i dusiÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu przez godzinÄ?. W razie potrzeby dolewaÄ? wodÄ?. DoprawiÄ? solÄ? do smaku. Makaron podawaÄ? na gorÄ?co, polaÄ? sosem i posypaÄ? szczypiorkiem.
Proporcje dla 2-3 os??b
|