Kuchnia chi??ska
1/4 paczki makaronu ?nitki?
1/3 szklanki oleju
10 dag schabu lub wieprzowiny od szynki pokrajanej w cienkie paski
1 1/2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
15 dag pieczarek pokrajanych w plasterki
1/2 szklanki obgotowanej zielonej fasolki pokrajanej w uko??ne paski
1/4 ??y??eczki glutasoli (dowolnie)
1 ??y??ka sosu sojowego lub 1/2 ??y??eczki maggi z 1 ??y??kÄ? wody
1 szklanka roso??u lub wody
1 ??y??eczka posiekanego szczypiorku |
Makaron ugotowaÄ? w litrze wody z 1 ??y??eczkÄ? soli. OdcedziÄ?, wyp??ukaÄ?, osÄ?czyÄ?. Wy??o??yÄ? "nitki" na g??Ä?boki talerz, odstawiÄ? w ch??odne miejsce na 3 godz. Po??Ä?czyÄ? glutas??l, sos sojowy i ros????. RozgrzaÄ? patelniÄ? z 2 ??y??kami oleju, gdy poka?? siÄ? pÄ?cherzyki, w??o??yÄ? miÄ?so i mieszajÄ?c sma??yÄ?, a?? siÄ? zrumieni. MiÄ?so posypaÄ? mÄ?kÄ? i dok??adnie wymieszaÄ?. W??o??yÄ? pieczarki, sma??yÄ? mieszajÄ?c, a?? p??yn wyparuje. DodaÄ? fasolkÄ?, zamieszaÄ?, wlaÄ? sos sojowy z roso??em, mieszajÄ?c zagotowaÄ?. ZmniejszyÄ? p??omie??, dusiÄ? przez 20 min., a?? miÄ?so bÄ?dzie miÄ?kkie. DoprawiÄ? solÄ? lub kilkoma kroplami sosu sojowego. Na pozosta??ym mocno rozgrzanym oleju sma??yÄ? makaron jak placek (nale??y go mocno przycisnÄ?Ä? talerzem), a?? bÄ?dzie rumiany. Ostro??nie obr??ciÄ? na drugÄ? stronÄ? i dalej sma??yÄ?. Prze??o??yÄ? placek makaronowy na okrÄ?g??y p????misek, polaÄ? miÄ?snym sosem. PodawaÄ? posypany szczypiorkiem.
Proporcje dla 2-3 os??b.
|