Kuchnia birma??ska
1 1/2 szklanki mleka sporzÄ?dzonego z proszku
3 ??y??ki oleju
1 drobno posiekana cebula
2 roztarte zÄ?bki czosnku
1 cm kawa??ek korzenia imbiru posiekany lub 1/2 ??y??eczki imbiru w proszku
1 ??y??eczka przyprawy curry lub 1 ??y??eczka garam masala
1/2 kurczaka posiekanego w ma??e kawa??ki
1/4 szklanki gotujÄ?cej wody
1 ??y??eczka soli
1 ??y??eczka mÄ?ki ziemniaczanej lub 2 ??y??eczki mÄ?ki pszennej
2-3 ??y??ki wody
1/2 paczki makaronu ?wstÄ???ki?, lub ??azanki domowej roboty
1/4 ??y??eczki chilli
2 jaja na twardo, posiekane (dowolnie)
2 dymki lub posiekany szczypiorek |
CebulÄ?, czosnek i korze?? imbiru (proszek dodaÄ? z mÄ?kÄ?) sma??yÄ? na rozgrzanymi oleju przez 10 min., czÄ?sto mieszajÄ?c, dodaÄ? curry i sma??yÄ? dalej przez 2 min. W??o??yÄ? kurczaka i sma??yÄ? przez 15 min., mieszajÄ?c kilka razy. WlaÄ? szklankÄ? mleka i gotujÄ?cej wody, posoliÄ?, dok??adnie wymieszaÄ?, dusiÄ? pod przykryciem przez 30 min., a?? kurczak bÄ?dzie miÄ?kki. Po??Ä?czyÄ? mÄ?kÄ? z wodÄ? dodaÄ? imbir w proszku), wlaÄ? do rondla, dusiÄ? przez 10 min., czÄ?sto mieszajÄ?c. DolaÄ? resztÄ? mleka, zamieszaÄ?, jeszcze raz zagotowaÄ?. Sos powinien byÄ? gÄ?sty jak ??mietana. Ugotowany makaron wy??o??yÄ? na gorÄ?cy p????misek, posypaÄ? chilli, jajami i dymkÄ? lub szczypiorkiem. PodaÄ? potrawkÄ?. PodawaÄ? ?? sa??atka jarzynowÄ? lub s??odko-kwa??nÄ? rzodkiewkÄ?
Proporcje dla 2 os??b
|