Kuchnia filipi??ska
2 szklanki ugotowanego ry??u
2 ? 3 ??y??ki oleju jadalnego
2 rozdarte zÄ?bki czosnku
1 posiekana cebula
15 dag wieprzowiny pokrajanej w cienkie paski
2 ??y??eczki soli
1 ??y??eczka pieprzu
1 ??y??eczka s??odkiej papryki pokrajanej w krÄ???ki (dowolnie)
2 jaja na twardo (dowolnie) |
Czosnek, cebulÄ? i miÄ?so sma??yÄ? na rozgrzanym oleju przez 20 min, czÄ?sto mieszajÄ?c. DodaÄ? s??l, pieprz i ry?? i sma??yÄ? na ma??ym ogniu przez 15 min. czÄ?sto mieszajÄ?c. ZdjÄ?Ä? z ognia, wlaÄ? jaja, wymieszaÄ?, doprawiÄ? solÄ? do smaku. Jaja na twardo pokrajaÄ? w talarki i razem z paprykÄ? u??o??yÄ? na dnie wysmarowanego mas??em lub olejem ??aroodpornego naczynia. Ry?? prze??o??yÄ? do naczynia, przykryÄ?. Do nagrzano piekarnika (190° C) wstawiÄ? blachÄ? z gotujÄ?cÄ? siÄ? wodÄ?, a na niej umie??ciÄ? naczynie z ry??em. Piec przez 40 min. Ry?? wy??o??yÄ? na gorÄ?cy p????misek. PodawaÄ? z sosem bia??ym, pomidorowym z zielonÄ? sa??at lub z sur??wkÄ?.
Proporcje dla 2-3 os??b
|