Kuchnia indyjska
2 szklanki mÄ?ki
1 ??y??eczka cukru
5 ??y??eczek jogurtu lub zsiad??ego mleka
2 ??y??ki mas??a |
Jogurt podgrzaÄ?, wlaÄ? mleko, dodaÄ? sodÄ?, jajo i stopione mas??o. PrzesiaÄ? mÄ?kÄ? i s??l, dodaÄ? cukier, po??Ä?czyÄ? z przygotowanym jogurtem. DodaÄ? dro??d??e, wyrabiaÄ? na g??adkie ciasto (10-15 min) podsypujÄ?c mÄ?kÄ?. PozostawiÄ? w ciep??ym miejscu pod przykryciem, a?? ciasto podwoi sw??j objÄ?to??Ä? (oko??o godz.). Z ciasta uformowaÄ? du??e kule, rozp??aszczyÄ?, delikatnie rozciÄ?gnÄ?Ä? na du??e placki. Na aluminiowej folii wysmarowanÄ? mas??em uk??adaÄ? placki posmarowane mlekiem piec w rozgrzanym piekarniku (190° C) oko??o 15 min. lub na jasnoz??oty kolor. PodawaÄ? ciep??e.
Proporcje dla 4 os??b
|