2 n????ki wieprzowe lub cielÄ?ce
ziele angielskie
30 dkg cielÄ?ciny lub chudej wieprzowiny
li??Ä? bobkowy
10 dkg w??oszczyzny (bez kapusty)
s??l
5 dkg cebuli
3 zÄ?bki czosnku |
CebulÄ? przepo??owiÄ?, zrumieniÄ? na p??ycie. Ogolone, starannie oczyszczone, porÄ?bane i sparzone n????ki ugotowaÄ? powoli. Gdy n????ki na p???? ugotowane, dodaÄ? miÄ?so i dalej powoli gotowaÄ?; na koniec dodaÄ? warzyw, cebulÄ? i przyprawy, wszystko ugotowaÄ? bardzo miÄ?kko. Wywar odcedziÄ?, odjÄ?Ä? miÄ?so od ko??ci, pokrajaÄ? na ma??e kawa??ki, wymieszaÄ? miÄ?so z wywarem, pieprzem i roztartym czosnkiem, wylaÄ? do formy dostosowanej wielko??ciÄ? do ilo??ci galarety (ros???? ma pokryÄ? powierzchniÄ? miÄ?sa), ostudziÄ?. Gdy galareta zacznie krzepnÄ?Ä?, wymieszaÄ? jÄ? do dna, aby miÄ?so r??wnomiernie rozmie??ciÄ? w??r??d galarety. Przed podaniem zebraÄ? t??uszcz z powierzchni, galaretÄ? wy??o??yÄ? na okrÄ?g??y p????misek, pokrajaÄ?. PodawaÄ? z octem lub cytrynÄ?, chrzanem z octu, Ä?wik??Ä?.
|