Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Galareta z n????ek cielÄ?cych lub wieprzowych



2 n????ki wieprzowe lub cielÄ?ce
ziele angielskie
30 dkg cielÄ?ciny lub chudej wieprzowiny
li??Ä? bobkowy
10 dkg w??oszczyzny (bez kapusty)
s??l
5 dkg cebuli
3 zÄ?bki czosnku
CebulÄ? przepo??owiÄ?, zrumieniÄ? na p??ycie. Ogolone, starannie oczyszczone, porÄ?bane i sparzone n????ki ugotowaÄ? powoli. Gdy n????ki na p???? ugotowane, dodaÄ? miÄ?so i dalej powoli gotowaÄ?; na koniec dodaÄ? warzyw, cebulÄ? i przyprawy, wszystko ugotowaÄ? bardzo miÄ?kko. Wywar odcedziÄ?, odjÄ?Ä? miÄ?so od ko??ci, pokrajaÄ? na ma??e kawa??ki, wymieszaÄ? miÄ?so z wywarem, pieprzem i roztartym czosnkiem, wylaÄ? do formy dostosowanej wielko??ciÄ? do ilo??ci galarety (ros???? ma pokryÄ? powierzchniÄ? miÄ?sa), ostudziÄ?. Gdy galareta zacznie krzepnÄ?Ä?, wymieszaÄ? jÄ? do dna, aby miÄ?so r??wnomiernie rozmie??ciÄ? w??r??d galarety. Przed podaniem zebraÄ? t??uszcz z powierzchni, galaretÄ? wy??o??yÄ? na okrÄ?g??y p????misek, pokrajaÄ?. PodawaÄ? z octem lub cytrynÄ?, chrzanem z octu, Ä?wik??Ä?.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design