WÄ?DLINY
|
NiezbÄ?dne w ka??dym zestawie zimnych zakÄ?sek sÄ? wÄ?dliny, Dob??r ich zale??y od ich kosztu, ale w zasadzie nale??y dobraÄ? kilka rodzaj??w wÄ?dlin (najmniej dwa) r????niÄ?cych siÄ? od siebie barwÄ?, np. szynka i pasztet, ,sucha kie??basa i polÄ?dwiczka ??ososiowa, itp. WÄ?dliny powinny byÄ? pokrajane cienko i symetrycznie, obrane z os??ony, wiÄ?ksze p??aty, np. szynki, nale??y przekrajaÄ? na p????. WÄ?dliny uk??ada siÄ? na ma??ych, prostokÄ?tnych p????miskach zak??adajÄ?c dno p????miska jednymi gatunkami wzd??u??, innymi za?? w poprzek. Zbyt grubÄ? warstwÄ? t??uszczu, np. z szynki, nale??y ??ciÄ?Ä? pozostawiajÄ?c rÄ?bek t??uszczu na 1 cm szeroko??ci (z resztek t??uszczu mo??na sporzÄ?dziÄ? masÄ? do smarowania kanapek). P????misek z wÄ?dlinÄ? przybiera siÄ? rÄ?bkiem zielonej sa??aty, krÄ???kami pomidora, og??rka ??wie??ego itp., zale??nie od sezonu. WÄ?dliny podawaÄ? ?? sosem tatarskim, sosami ze ??mietany musztardÄ?, chrzanem z octem, korniszonami, og??rkiem, pomidorem surowym lub pasteryzowanym w ca??o??ci (tzw. pellati) itp.
|
|