Kuchnia turecka
1 ??redni bak??a??an
1 ??rednia cebula drobno posiekana (ewentualnie szczypiorek lub dymku)
1 ??y??ka posiekanej zielonej pietruszki lub miÄ?ty
1/2 ??y??ki czarnego pieprzu
1-2 ??y??ki soli
3 ??y??ki oliwy lub oleju jadalnego
sok z cytryny lub sok rabarbarowy |
1. Bak??a??an opiekaÄ? w piekarniku lub na ruszcie do momentu przypalenia siÄ? sk??rki.
2. WyjÄ?Ä? i obraÄ? ze sk??rki, czÄ?sto przy tym zanurzajÄ?c rÄ?ce w wodzie.
3. Bak??a??any pokrajaÄ? w kostkÄ? i ut??uc na jednolitÄ? masÄ? (uwaga: nie u??ywaÄ? naczy?? metalowych, gdy?? bak??a??an sczernieje).
4. S??l i pieprz rozetrzeÄ?.
5. MasÄ? bak??a??anowÄ? utrzeÄ? z cebulÄ?, sofÄ? i pieprzem lub zmiksowaÄ?:
6. Stale ucierajÄ?c, wlewaÄ? stopniowo oliwÄ? lub olej; a?? masa zgÄ?stnieje. Ilo??Ä? oleju mo??na zwiÄ?kszyÄ?, aby masa mia??a konsystencjÄ? majonezu.
7. DodaÄ? zielonÄ? pietruszkÄ? i sok z cytryny lub rabarbaru.
8. Och??odziÄ?, u??o??yÄ? na li??ciach sa??aty, podawaÄ? z bia??ym pieczywem.
Proporcje dla 2-3 os??b
|