Kuchnia turecka
1 szklanka kolorowej fasoli
1 ma??a posiekana cebula
1 ??redni pomidor, sparzony, obrany i posiekany
1 ma??a marchewka pokrajana w cienkie plasterki
4 ??y??ki oliwy lub 4 oleju jadalnego
1/2 ??y??eczki soli
przyprawa chili lub ostra papryka do smaku |
1. FasolÄ? przebraÄ?, umyÄ? i namoczyÄ? w du??ej ilo??ci wody, w przeddzie?? gotowania.
2. UgotowaÄ? jÄ? w tej samej wodzie do miÄ?kko??ci.
3. OdcedziÄ?, odstawiÄ? fasolÄ? i wywar.
4. Na patelni z rozgrzanÄ? oliwÄ? lub olejem, sma??yÄ? na ma??ym ogniu cebulÄ? i marchewkÄ? na jasno??????ty kolor.
5. DodaÄ? pomidor, s??l, chili lub paprykÄ? i dusiÄ? na ma??ym ogniu przez 2 min.
6. W??o??yÄ? fasolÄ? i wlaÄ? wywar, zamieszaÄ?, zagotowaÄ?, dusiÄ? na ma??ym ogniu przez 20 min.
7. PodawaÄ? na zimno. 2
Proporcje dla2-3 os??b
|