Kuchnia izraelska
1 szklanka grochu w??oskiego lub ??????tego
3 roztarte zÄ?bki czosnku
1 ??y??eczka soli
du??a soczysta chili lub ostra papryka
1 ma??e jajo roztrzepane
1 ??y??ka wody
1/4 szklanki mÄ?ki
olej do g??Ä?bokiego sma??enia |
1. Groch przebraÄ?, dok??adnie wyp??ukaÄ?, namoczyÄ? w zimnej wodzie na noc.
2. OdcedziÄ?, zemleÄ? dwa razy
3. Do grochu dodaÄ? czosnek, s??l, chili lub paprykÄ?, jajo i wodÄ?, wymieszaÄ?.
4. W rondlu rozgrzaÄ? olej.
5. BiorÄ?c po 1 ??y??ce masy grochowej, formowaÄ? na desce posypanej mÄ?kÄ?, ma??e, grube krokiety.
6. Sma??yÄ? w mocno rozgrzanym oleju na z??oty kolor przez 3 mirr.
7. PodawaÄ? gorÄ?ce na zakÄ?skÄ? lub z zielonÄ? sa??atÄ?.
Proporcje dla 2-3 os??b
|