Kuchnia izraelska
Przepis oryginalny
1 kg lina
1 kg szczupaka
1 kg karpia
5 cebula
2 litry wody
4 ??y??eczki soli
1 i 1/2 ??y??eczki czarnego pieprzu
3 jaja roztrzepane
Ä? szklanki zimnej wody
1 /2 ??y??eczki cukru
3 ??y??ki mielonej macy
3 marchewki pokrajane w plasterki |
1. Ryby sprawiÄ?, zdjÄ?Ä? filety.
2. W??o??yÄ? do szerokiego rondla: dok??adnie wymyte g??owy, sk??ry, o??ci oraz 4 cebule pokrajana w plasterki, 2 ??y??eczki soli i Ä? ??y??eczki pieprzu. ZalaÄ? w??dÄ? (2 litry), zagotowaÄ?, odszumowaÄ?, przykryÄ? i gotowaÄ? na ma??ym ogniu.
3. Tymczasem op??ukane filety i resztÄ? cebuli zemleÄ? dwa razy w maszynce.
4. MasÄ? w??o??yÄ? do drewnianej miski, dodaÄ? jaja, wodÄ?, cukier, macÄ?, resztÄ? soji i przypraw. SiekaÄ? drewnianym tasakiem, a?? do wytworzenia siÄ? jednolitej pulchnej masy.
5. MoczÄ?c rÄ?ce w wodzie, formowaÄ? pulpety o ??rednicy 5 cm i ostro??ni wk??adaÄ? do roso??u. DodaÄ? marchew, gotowaÄ? pod przykryciem na bardzo ma??ym ogniu.
6. Po godzinie zdjÄ?Ä? pokrywkÄ? i dalej , gotowaÄ? przez p???? godziny.
7. DoprawiÄ? do smaku solÄ? i pieprzem.
8. Ostudzone pulpety wyjÄ?Ä? i u??o??yÄ? na g??Ä?bokim p????misku lub w salaterce, wyjÄ?Ä? marchew, odstawiÄ?.
9. Wywar przecedziÄ? przez potr??jnÄ? gazÄ?.
10. PolaÄ? nim rybÄ?, przybraÄ? marchewkÄ? OziÄ?biÄ?.
11. PodawaÄ? z chrzanem i ze ??wie??ym bia??ym pieczywem.
Pulpety mo??na przechowywaÄ? przez kilka dni w lod??wce.
Proporcje dla oko??o 12 os??b
|