Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Pulpety rybne w galarecie

Kuchnia izraelska
Przepis oryginalny

1 kg lina
1 kg szczupaka
1 kg karpia
5 cebula
2 litry wody
4 ??y??eczki soli
1 i 1/2 ??y??eczki czarnego pieprzu
3 jaja roztrzepane
Ä? szklanki zimnej wody
1 /2 ??y??eczki cukru
3 ??y??ki mielonej macy
3 marchewki pokrajane w plasterki
1. Ryby sprawiÄ?, zdjÄ?Ä? filety. 2. W??o??yÄ? do szerokiego rondla: dok??adnie wymyte g??owy, sk??ry, o??ci oraz 4 cebule pokrajana w plasterki, 2 ??y??eczki soli i Ä? ??y??eczki pieprzu. ZalaÄ? w??dÄ? (2 litry), zagotowaÄ?, odszumowaÄ?, przykryÄ? i gotowaÄ? na ma??ym ogniu. 3. Tymczasem op??ukane filety i resztÄ? cebuli zemleÄ? dwa razy w maszynce. 4. MasÄ? w??o??yÄ? do drewnianej miski, dodaÄ? jaja, wodÄ?, cukier, macÄ?, resztÄ? soji i przypraw. SiekaÄ? drewnianym tasakiem, a?? do wytworzenia siÄ? jednolitej pulchnej masy. 5. MoczÄ?c rÄ?ce w wodzie, formowaÄ? pulpety o ??rednicy 5 cm i ostro??ni wk??adaÄ? do roso??u. DodaÄ? marchew, gotowaÄ? pod przykryciem na bardzo ma??ym ogniu. 6. Po godzinie zdjÄ?Ä? pokrywkÄ? i dalej , gotowaÄ? przez p???? godziny. 7. DoprawiÄ? do smaku solÄ? i pieprzem. 8. Ostudzone pulpety wyjÄ?Ä? i u??o??yÄ? na g??Ä?bokim p????misku lub w salaterce, wyjÄ?Ä? marchew, odstawiÄ?. 9. Wywar przecedziÄ? przez potr??jnÄ? gazÄ?. 10. PolaÄ? nim rybÄ?, przybraÄ? marchewkÄ? OziÄ?biÄ?. 11. PodawaÄ? z chrzanem i ze ??wie??ym bia??ym pieczywem. Pulpety mo??na przechowywaÄ? przez kilka dni w lod??wce. Proporcje dla oko??o 12 os??b
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design