Kuchnia ira??ska
1/4 szklanki oliwy lub oleju jadalnego 2 posiekane cebule
1/2 kg zielonej fasolki (??wie??ej lub mro??onej)
1/2 szklanki soku pomidorowego lub du??y
obrany i dobrze roztarty (najlepiej w mikserze) pomidor
1 /2 ??y??eczki soli
1/2 ??y??eczki cukru
s??l i pieprz do smaku |
1. FasolkÄ? umyÄ?, usunÄ?Ä? w????kna i ogonki, pokrajaÄ? na uko??ne kawa??ki d??ugo??ci 3-4 cm.
2. CebulÄ? w??o??yÄ? do rondla z rozgrzanÄ? oliwÄ? lub olejem i czÄ?sto mieszajÄ?c, sma??yÄ? na ma??ym ogniu przez 15 min. - nie dopuszczajÄ?c do jej zrumienienia.
3. DodaÄ? fasolkÄ? (mro??onÄ? rozmroziÄ?), wymieszaÄ? z cebulÄ?, sma??yÄ? pod przykryciem na bardzo ma??ym ogniu przez 15 min., mieszajÄ?c od czasu do czasu.
4. PodlaÄ? sokiem pomidorowym, doprawiÄ? solÄ? i pieprzem, dusiÄ? przez 15 min.
5. PodawaÄ? na zimno jako przystawkÄ?.
Proporcje dla 2-3 os??b
|