Kuchnia liba??ska
Ciasto:
1 szklanka mÄ?ki
2 ??y??ki mas??a lub margaryny
1/2 ??y??eczka soli
woda
Farsz:
10 dkg mielonego miÄ?sa
1 roztarty zÄ?bek czosnku
szczypta ziela angielskiego (dowolnie)
1/2 ??y??eczki soli
szczypta czarnego pieprzu
1 ??y??ka oleju
1 ma??a cebula posiekana
Sos:
1/2 litra jogurtu lub ??mietany 18 proc.)
2 ??y??ki mÄ?ki
1 jajo
1 ??y??ki posiekanej miÄ?ty lub zielonej pietruszki |
1. Ugnie??Ä? mas??a z mÄ?kÄ? i solÄ?, dolewaÄ? powoli wodÄ?, wyrabiaÄ? przez 3 min., aby powsta??a ciasto jak na pierogi. OdstawiÄ?.
2 WymieszaÄ? miÄ?so z cebulÄ?, czosnkiem, solÄ?, czarnym pieprzem i zielem angielskim.
3. Lekko obsma??yÄ? na gorÄ?cym oleju. OdstawiÄ? i ostudziÄ?.
4. Z cienko rozwa??kowanego ciasta wycisnÄ?Ä? szklankÄ? krÄ???ki i nak??adaÄ? ??y??eczkÄ? farsz. LepiÄ? uszka jak do barszczu.
5. WstawiÄ? przykryte na dolnÄ? pa??kÄ? lod??wki na 2 godz. lub odstawiÄ? w ch??odne miejsce.
6. U??o??yÄ? na lekko wysmarowanej blasze i piec w ??rednia nagrzanym piekarniku (190 oC) na z??oty kolor.
7. WymieszaÄ? jogurt z jajem i mÄ?kÄ?
8. GotowaÄ?, mieszajÄ?c.
9. Do gorÄ?cego sosu w??o??yÄ? upieczone uszka, odstawiÄ? i przestudziÄ?.
10. PodawaÄ? posypanÄ? miÄ?tÄ? lub zielonÄ? pietruszkÄ?.
Proporcja dla 2-3 os??b
|