Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Uszka w jogurcie

Kuchnia liba??ska
Ciasto:
1 szklanka mÄ?ki
2 ??y??ki mas??a lub margaryny
1/2 ??y??eczka soli
woda

Farsz:
10 dkg mielonego miÄ?sa
1 roztarty zÄ?bek czosnku
szczypta ziela angielskiego (dowolnie)
1/2 ??y??eczki soli
szczypta czarnego pieprzu
1 ??y??ka oleju
1 ma??a cebula posiekana

Sos:
1/2 litra jogurtu lub ??mietany 18 proc.)
2 ??y??ki mÄ?ki
1 jajo
1 ??y??ki posiekanej miÄ?ty lub zielonej pietruszki
1. Ugnie??Ä? mas??a z mÄ?kÄ? i solÄ?, dolewaÄ? powoli wodÄ?, wyrabiaÄ? przez 3 min., aby powsta??a ciasto jak na pierogi. OdstawiÄ?. 2 WymieszaÄ? miÄ?so z cebulÄ?, czosnkiem, solÄ?, czarnym pieprzem i zielem angielskim. 3. Lekko obsma??yÄ? na gorÄ?cym oleju. OdstawiÄ? i ostudziÄ?. 4. Z cienko rozwa??kowanego ciasta wycisnÄ?Ä? szklankÄ? krÄ???ki i nak??adaÄ? ??y??eczkÄ? farsz. LepiÄ? uszka jak do barszczu. 5. WstawiÄ? przykryte na dolnÄ? pa??kÄ? lod??wki na 2 godz. lub odstawiÄ? w ch??odne miejsce. 6. U??o??yÄ? na lekko wysmarowanej blasze i piec w ??rednia nagrzanym piekarniku (190 oC) na z??oty kolor. 7. WymieszaÄ? jogurt z jajem i mÄ?kÄ? 8. GotowaÄ?, mieszajÄ?c. 9. Do gorÄ?cego sosu w??o??yÄ? upieczone uszka, odstawiÄ? i przestudziÄ?. 10. PodawaÄ? posypanÄ? miÄ?tÄ? lub zielonÄ? pietruszkÄ?. Proporcja dla 2-3 os??b
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design