Kuchnia indyjska
2/3 szklanki grochu puree
1/4 ??y??eczki sody oczyszczonej
5 ??y??ka wody
1/4 ??y??eczki mielonego kminku
1/4 ??y??eczki przyprawy chwili lub ostrej papryki
1.ty??eczka soli
1/4 ??y??eczki imbiru (dowolnie)
1/4 ??y??eczki mielonej kolendry
1/2 szklanki drobno posiekanych ziemniak??w
1/2 szklanki cebuli pokrajanej w cienkie pi??rka
2 ??y??ki posiekanej zielonej pietruszki
olej do g??Ä?bokiego sma??enia |
1. Do wymieszanego z sodÄ? grochu puree wlewaÄ? wodÄ?, jednocze??nie ucierajÄ?c, tak aby nie by??o grudek. Ciasto powinno byÄ? gÄ?ste.
2. Stale ucierajÄ?c, dodaÄ? przyprawy, dok??adnie wymieszaÄ? z ziemniakami i cebulÄ?.
3. Ciasto nabieraÄ? ??y??kÄ?, drugÄ? za?? zsuwaÄ? je do rozgrzanego oleju, sma??yÄ? na ??rednim ogniu na z??oty kolor przez 8 min. Nie sma??yÄ? wiÄ?cej ni?? 6-7 jednocze??nie.
4. WyjÄ?Ä? ??y??kÄ? cedzakowÄ?, osÄ?czyÄ? z oleju.
5. PodawaÄ? gorÄ?ce z mizeriÄ? jako przystawkÄ?.
Proporcje dla 2-3 os??b
|