Kuchnia birma??ska
1/2 kg filet??w z dorsza, halibuta lub morszczuka
1 jajo roztrzepane
1/4 szklanki oleju jadalnego
1/4 ??y??eczki chwili lub ostrej papryki
2 ma??e cebule drobno posiekane
2 roztarte zÄ?bki czosnku
1/2 ??y??eczki utartej sk??rki z cytryny (dowolnie)
1 /4 ??y??eczki imbiru
1 ??y??eczka soli
2 pomidory posiekane
1/4 szklanki mÄ?ki |
1. Filety op??ukaÄ?, zemleÄ? dwa razy w maszynce, wymieszaÄ? z jajem, odstawiÄ?.
2. W??o??yÄ? na patelniÄ? z rozgrzanym olejem (2 ??y??ki): chwili, cebulÄ?, czosnek, sk??rkÄ? z cytryny, imbir, kolendrÄ? i s??l. Sma??yÄ? na ma??ym ogniu przez 10 min., czÄ?sto mieszajÄ?c.
3. WyjÄ?Ä? jednÄ? trzeciÄ? podsma??onych przypraw, dodaÄ? do ryby, dok??adnie wymieszaÄ?.
4. FormowaÄ? pulpety wielko??ci orzecha w??oskiego, obtoczyÄ? w mÄ?ce.
5. WlaÄ? resztÄ? oleju (2 ??y??ki) na patelniÄ? z przyprawami, podgrzaÄ? na ??rednim ogniu, wk??adaÄ? pulpety, ostro??nie obracajÄ?c, obsma??yÄ? ze wszystkich stron, a?? nabiorÄ? z??otego koloru.
6. DodaÄ? pomidory, lekko wymieszaÄ?, dusiÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu przez 25 min.
7. PodawaÄ? gorÄ?ce z ry??em na sypko.
Proporcje dla 4-6 os??b
|