Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Pulpety rybne na ostro

Kuchnia birma??ska
1/2 kg filet??w z dorsza, halibuta lub morszczuka
1 jajo roztrzepane
1/4 szklanki oleju jadalnego
1/4 ??y??eczki chwili lub ostrej papryki
2 ma??e cebule drobno posiekane
2 roztarte zÄ?bki czosnku
1/2 ??y??eczki utartej sk??rki z cytryny (dowolnie)
1 /4 ??y??eczki imbiru
1 ??y??eczka soli
2 pomidory posiekane
1/4 szklanki mÄ?ki
1. Filety op??ukaÄ?, zemleÄ? dwa razy w maszynce, wymieszaÄ? z jajem, odstawiÄ?. 2. W??o??yÄ? na patelniÄ? z rozgrzanym olejem (2 ??y??ki): chwili, cebulÄ?, czosnek, sk??rkÄ? z cytryny, imbir, kolendrÄ? i s??l. Sma??yÄ? na ma??ym ogniu przez 10 min., czÄ?sto mieszajÄ?c. 3. WyjÄ?Ä? jednÄ? trzeciÄ? podsma??onych przypraw, dodaÄ? do ryby, dok??adnie wymieszaÄ?. 4. FormowaÄ? pulpety wielko??ci orzecha w??oskiego, obtoczyÄ? w mÄ?ce. 5. WlaÄ? resztÄ? oleju (2 ??y??ki) na patelniÄ? z przyprawami, podgrzaÄ? na ??rednim ogniu, wk??adaÄ? pulpety, ostro??nie obracajÄ?c, obsma??yÄ? ze wszystkich stron, a?? nabiorÄ? z??otego koloru. 6. DodaÄ? pomidory, lekko wymieszaÄ?, dusiÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu przez 25 min. 7. PodawaÄ? gorÄ?ce z ry??em na sypko. Proporcje dla 4-6 os??b
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design