Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Nale??niki wiosenne

Kuchnia chi??ska
Farsz:
1 chudy kotlet schabowy lub 1/2 piersi kurczaka
1 du??a marchew pokrajana w cienkie paski
1 ma??a cebula pokrajana w pi??rka
1 szklanka zielonej fasolki ??wie??ej lub mro??onej, pokrajanej w cienkie uko??ne paski
2 ??rednie pieczarki pokrajane w paski ma??y seler drobno posiekany
2-3 ??y??ki oleju jadalnego olej do g??Ä?bokiego sma??enia

Marynata
1 ??y??ka sosu sojowego lub 1 ??y??eczka
przyprawy maggi, 2 ??y??ki wody, szczypta
glutasoli (dowolnie)
1/2 ??y??eczki cukru
1 roztarty zÄ?bek czosnku
1/4 ??y??eczki imbiru (dowolnie)
s??l, pieprz i chili do smaku
1 ??y??ka oleju jadalnego

Ciasto:
2 jaja
1/2 szklanki wody
1/2 ??y??eczki soli
1/2 szklanki przesianej mÄ?ki
1. WymieszaÄ? sk??adniki marynaty. 2. MiÄ?so pokrajaÄ? (najlepiej lekko zamro??one) na bardzo cienkie paseczki. W??o??yÄ? do marynaty; wymieszaÄ?, przykryÄ?, odstawiÄ?. 3. RoztrzepaÄ? jaja z wodÄ? i solÄ?, wlaÄ? do mÄ?ki, ubijajÄ?c dok??adnie wymieszaÄ?. 4. Mocno rozgrzanÄ? ??redniÄ? patelniÄ?, wysmarowaÄ? oliwÄ?. 5. NalewaÄ? ciasto na bardzo gorÄ?cÄ? patelniÄ? i sma??yÄ? cienkie nale??niki, tylko z jednej strony. Uk??adaÄ? je na g??Ä?bokim, odwr??conym talerzu. 6. Na patelniÄ? z rozgrzanym olejem (2 ??y??ki) w??o??yÄ? miÄ?so i sma??yÄ? na du??ym ogniu przez 2 min., mieszajÄ?c. WyjÄ?Ä?, odstawiÄ?. 7. WlaÄ? resztÄ? oleju na patelniÄ?, dodaÄ? marchewkÄ?, mieszajÄ?c sma??yÄ? minutÄ?; dodaÄ? cebulÄ? i fasolÄ?. Sma??yÄ? przez 2 min., mieszajÄ?c, dodaÄ? seler i sma??yÄ? jeszcze minutÄ?. 8. WymieszaÄ? miÄ?so z jarzynami i sma??yÄ? przez minutÄ?. 9. ZdjÄ?Ä? z ognia, doprawiÄ? solÄ?, pieprzem i chili, wymieszaÄ?, przestudziÄ?. 10. Nak??adaÄ? po jednej ??y??ce farszu na ka??dy nale??nik, zawijaÄ? je w rulon. Brzegi ciasta posmarowaÄ? mÄ?kÄ? i wodÄ? (1/2 ??y??ki mÄ?ki; ??y??ka wody zlepiÄ?. W??o??yÄ? na dolnÄ? p????k?? lod??wki. WyjÄ?c na 30 min. przed sma??eniem 11. RozgrzaÄ? olej w g??Ä?bokim rondlu, ostro??nie wk??adaÄ? nale??niki, sma??yÄ? na z??oty kolor. Mo??na te?? rozgrzaÄ? 3 ??y??ki oleju na patelni, u??o??yÄ? nale??niki i sma??yÄ? z obu stron na z??oty kolor. 12. PodawaÄ? z zielonÄ? sa??atÄ? i og??rkami w sosie winegret (olej, ocet, woda, s??l, pieprz). Proporcje na 6-7 nale??nik??w
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design