Kuchnia indonezyjska
1/2 kurczaka
1 ??y??ka oleju
3 zÄ?bki czosnku
1 ma??a cebula pokrajana w plasterki
szklankÄ? wody
1/2 szklanki octu (6 proc.)
1 ??y??ka cukru
1/2 ??y??eczki imbiru (dowolnie)
szczypta cynamonu
listek laurowy
s??l i pieprz do smaku |
1. Kurczaka op??ukaÄ?, osÄ?czyÄ?, podzieliÄ? na porcje.
2. W rondlu z rozgrzanym olejem sma??yÄ? cebulÄ? i czosnek przez minutÄ? mieszajÄ?c.
3. WlaÄ? wodÄ? i ocet, w??o??yÄ? kawa??ki kurczaka i resztÄ? sk??adnik??w, po zagotowaniu zmniejszyÄ? p??omie?? i gotowaÄ? przez 30 min. do miÄ?kko??ci.
4. PodawaÄ? na gorÄ?co lub na zimno z pikantnym ketchupem.
Proporcje dla 2-3 os??b
|