Kuchnia Jamajki
Farsz:
1/3 szklanki drobno posiekane) dymki lub szczypiorku
2 ??y??ki oleju jadalnego
1/4 kg mielonego mi??sa
2 ??rednie, drobno posiekane pomidory
2 ??y??eczki soli
1 roztarty zÄ?bek czosnku
Ä? ??y??eczki mielonej gorczycy (dowolnie)
1/4 ??y??eczki przyprawy chili lub ostrej papryki
1 jajo
Ciasto:
1 jajo
2 I 1/2 szklanki mÄ?ki
1 ??y??eczka soli
1/2 kostki mas??a (mo??e byÄ? ro??linne)l
1/4 szklanki wody |
1. DymkÄ? lub szczypiorek lekko przesma??yÄ? na rozgrzanym oleju, dodaÄ? miÄ?so i sma??yÄ? mieszajÄ?c, a?? straci czerwony kolor.
2. DodaÄ? pomidory, czosnek i resztÄ? przypraw. Sma??yÄ? na ma??ym ogniu przez 5 min.
3. Roztrzepane jajo wlaÄ? do miÄ?sa i wymieszaÄ?, sma??yÄ? przez 2 min., odstawiÄ?, ostudziÄ?.
4. UtrzeÄ? mas??o z mÄ?kÄ? i solÄ?.
5. UbiÄ? ??????tko z wodÄ?, wlaÄ? do mÄ?ki i wymieszaÄ? na jednolitÄ? masÄ?.
6. Ciasto cienko rozwa??kowaÄ?, wyciÄ?Ä? z niego krÄ???ki o ??rednicy oko??o 7 cm, na??o??yÄ? po ??y??ce farszu i zlepiaÄ? jak pierogi.
7. Posmarowane bia??kiem z wodÄ?, u??o??yÄ? na blasze.
8. Piec w nagrzanym piekarniku (230 C} przez 12 min.
Proporcje na oko??o 30 piero??k??w
|