Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Pikantne pieczone piero??ki

Kuchnia Jamajki
Farsz:
1/3 szklanki drobno posiekane) dymki lub szczypiorku
2 ??y??ki oleju jadalnego
1/4 kg mielonego mi??sa
2 ??rednie, drobno posiekane pomidory
2 ??y??eczki soli
1 roztarty zÄ?bek czosnku
Ä? ??y??eczki mielonej gorczycy (dowolnie)
1/4 ??y??eczki przyprawy chili lub ostrej papryki
1 jajo

Ciasto:
1 jajo
2 I 1/2 szklanki mÄ?ki
1 ??y??eczka soli
1/2 kostki mas??a (mo??e byÄ? ro??linne)l
1/4 szklanki wody
1. DymkÄ? lub szczypiorek lekko przesma??yÄ? na rozgrzanym oleju, dodaÄ? miÄ?so i sma??yÄ? mieszajÄ?c, a?? straci czerwony kolor. 2. DodaÄ? pomidory, czosnek i resztÄ? przypraw. Sma??yÄ? na ma??ym ogniu przez 5 min. 3. Roztrzepane jajo wlaÄ? do miÄ?sa i wymieszaÄ?, sma??yÄ? przez 2 min., odstawiÄ?, ostudziÄ?. 4. UtrzeÄ? mas??o z mÄ?kÄ? i solÄ?. 5. UbiÄ? ??????tko z wodÄ?, wlaÄ? do mÄ?ki i wymieszaÄ? na jednolitÄ? masÄ?. 6. Ciasto cienko rozwa??kowaÄ?, wyciÄ?Ä? z niego krÄ???ki o ??rednicy oko??o 7 cm, na??o??yÄ? po ??y??ce farszu i zlepiaÄ? jak pierogi. 7. Posmarowane bia??kiem z wodÄ?, u??o??yÄ? na blasze. 8. Piec w nagrzanym piekarniku (230 C} przez 12 min. Proporcje na oko??o 30 piero??k??w
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design