Kuchnia dominika??ska
1/2 kg filet??w z dorsza, halibuta lub morszczuka
1/2 szklanki mÄ?ki
2 ??y??ki soli
1 i 1 /2 ??y??eczki pieprzu
1/2 szklanki oleju jadalnego
2 ??y??ki oliwy lub oleju jadalnego
2 ??rednie cebule pokrajane w cienkie plasterki
1-2 roztarte zÄ?bki czosnku
3 du??e pomidory pokrajane w du??Ä? kostkÄ? (??wie??e lub mro??one)
1 ??y??ka pasty pomidorowej
1 ??y??ka octu (6 proc.)
1 ??y??ka wody |
1. Filety op??ukaÄ?, osuszyÄ? i podzieliÄ? na porcje.
2. ObtoczyÄ? w mÄ?ce wymieszanej z 1 ??y??eczkÄ? soli i 1 ??y??eczkÄ? pieprzu.
3. W??o??yÄ? na patelniÄ? z rozgrzanym olejem, sma??yÄ? na ??rednim ogniu na z??oty kolor przez 10-12 min.
4. Prze??o??yÄ? filety do salaterki lub na g??Ä?bszy p????misek, odstawiÄ?.
5. RozgrzaÄ? 2 ??y??ki oliwy lub oleju, dodaÄ? cebulÄ? i czosnek, sma??yÄ? na ma??ym ogniu przez 5 min., czÄ?sto mieszajÄ?c.
6. DodaÄ? pomidory, pastÄ? pomidorowÄ?, ocet, wodÄ? i resztÄ? soli, pieprzu i dusiÄ? przez 5 min.
7. Sosem tym polaÄ? rybÄ? w salaterce, przestudziÄ?, przykryÄ?, wstawiÄ? do lod??wki na 24 godz.
8. PodawaÄ? na listkach sa??aty ze ??wie??ym bia??ym pieczywem.
Proporcje dla 3-4 os??b
|