Kuchnia ekwadorska
Przepis oryginalny
1 kg filet??w z ryby
1 szklanka ??oku pomara??czowego
1 i 1/2 szklanki soku z cytryny
1 ??rednia cebula drobno posiekana
1 ma??a zielona papryka pokrajana w plasterki (dowolnle)
1 ma??a s??odka czerwona papryka pokrajana w plasterki
1/2 malej ostrej papryki (dowolnie)
1 posiekany zÄ?bek czosnku
1 szklanka oleju jadalnego
s??l i pieprz do smaku
1. Op??ukane filety pokrajaÄ? na 3 cm kawa??ki, w??o??yÄ? do g??Ä?bokiej salaterki.
2. RybÄ? zalaÄ? sokami z cytrus??w.
3. PrzykryÄ? i w??o??yÄ? do lod??wki na 8godzin. (2-3 razy obr??ciÄ? - soki zetnÄ? bia??ko rybie tak, ??e nie bÄ?dzie surowa)
4. OsÄ?czyÄ? rybÄ?, i lekko wymieszaÄ? , z pozosta??ymi sk??adnikami i ponownie w??o??yÄ? pod przykryciem do lod??wki na 2 godz.
5. PodawaÄ? dobrze och??odzonÄ? na listkach sa??aty.
Proporcje dla 4-6 os??b
Przepis w naszej kuchni
1 kg filet??w z dorsza, halibuta lub. morszczuka
1 szklanka wody
1/2 szklanki octu
1 ??y??ka cukru
1 i 1/2 ??y??eczki soli
1 szklanka oleju jadalnego
1-2 strÄ?ki ??wie??ej papryki pokrajanej w cienkie plasterki (dowolnie)
1/2-1/4 ??y??eczki przyprawy chili lub ostrej papryki
1 ??rednia cebula drobno posiekana
1 roztarty zÄ?bek czosnku
s??l i pieprz do smaku. |
1. Op??ukane filety pokrajaÄ? w 3 cm kawa??ki, u??o??yÄ? w g??Ä?bokiej salaterce.
2. WymieszaÄ? wodÄ? z octem, cukrem i solÄ?, polaÄ? rybÄ?, przykryÄ?, wstawiÄ? do lod??wki na 12 godz.
3. OsÄ?czyÄ? rybÄ?.
4. Dok??adnie wymieszaÄ? olej, ??wie??Ä? paprykÄ?, chili lub sproszkowanÄ? ostrÄ? paprykÄ?, cebulÄ?, czosnek, s??l i pieprz,
5. PolaÄ? zalewÄ? rybÄ? i pod przykryciem wstawiÄ? do lod??wki na 2 godz.
6. Zimne filety podawaÄ? na listkach sa??aty.
Proporcje dla 4-6 os??b
|