Kuchnia peruwia??ska
1 szklanka mÄ?ki
1 ??y??eczka proszku do pieczenia
2 ??y??ki mas??a
2 ubite ??????tka
2 ??y??ki wody
4 ??y??ki bia??ego chudego sera
4 ??y??ki twaro??ku homogenizowanego lub gÄ?stej ??mietany
1/2 ??y??eczki soli
1/2-1/4 ??y??eczki przyprawy chili lub ostrej papryki, piana z jednego bia??ka olej do g??Ä?bokiego sma??enia |
1. Przesiane mÄ?kÄ? wraz z proszkiem do pieczenia. Palcami wcieraÄ? mas??o. ??????tka po??Ä?czyÄ? z wodÄ? i wlaÄ? do mÄ?ki z mas??em. Szybko wymieszaÄ? na jednolitÄ? masÄ?, w razie potrzeby dodaÄ? trochÄ? wiÄ?cej wody (1-2 ??y??eczki).
2. Po??Ä?czyÄ? dok??adnie bia??y ser i twaro??ek homogenizowany lub ??mietanÄ?, s??l, chili lub paprykÄ?, delikatnie wymieszaÄ? z pianÄ? z bia??ka.
3. Ciasto cienko rozwa??kowaÄ?, wykroiÄ? szklankÄ? krÄ???ki, nak??adaÄ? nadzienie ??y??eczkÄ?, zlepiaÄ? jak pierogi.
4. Sma??yÄ? w mocno rozgrzanym oleju na z??oty kolor lub piec w gorÄ?cym piekarniku przez 10-12 min.
Proporcje dla 3-4 os??b
|